15. Post leczniczy
Ludzie czują strach przed głodem, ale jest to i metoda lecznicza i profilaktyczna. Postem można leczyć praktycznie każdą chorobę (oprócz wycieńczenia). Pościć możemy nawet 40 dni. Ale chciałbym omówić ten rodzaj postu, który możemy stosować sami, bez kontroli lekarza, bez obawy o zdrowie.
1. Post 5 - 7 dniowy raz w miesiącu. Pijemy tylko czystą wodę (a na początku postu wywar z ziemniaków), albo herbaty owocowe (najlepiej z dzikiej róży). Po zakończeniu postu przez kilka dni owoce, a potem normalna dieta, pierwszy posiłek to np. kefir, ryż. Podczas postu najgorsze 2 - 3 dni na początku, potem uczucie gło-du mija i człowiek czuje się coraz lepiej. Organizm spala wszyst-kie odpadki w nim zalegające, następuje regeneracja, oczyszcze-nie, odmłodzenie wręcz. Wprowadzenie pół litra ciepłej wody do odbytu poprawia opróżnianie jelit z toksyn. Robimy to sami za pomocą np. gumowej gruszki.
2. Raz w tygodniu post 24 godzinny.
3. Raz w tygodniu dzień owocowy. Spożywamy tylko owoce albo soki (z dodatkiem soku z cytryny - 1 łyżka na pół litra).
Są to doskonałe środki profilaktyczne. Pozwalają na zachowa-nie zdrowia i młodości, a zwłaszcza pięknej, zdrowej cery!
Post jest środkiem przede wszystkim profilaktycznym, ale ma także potężne działanie lecznicze. Jedyne przeciwwskazanie jest dla ludzi wychudzonych i wycieńczonych, chorych na cukrzycę, tych, co właśnie przebyli jakąś chorobę, chorych na nadczynność tarczycy, gruźlicę.
Odrębny problem to dieta ludzi chorujących. Gdy mamy grypę, przeziębienie, gorączkę czy inną chorobę, to najlepszy jest właśnie post. Jeśli choroba trwa kilka dni, to przede wszystkim dużo pijemy - wodę, herbaty owocowe, wodę z miodem. Jako pokarm w chorobie najlepsze są soki owocowe i warzywne, owoce, zwłaszcza cytrusowe, surówki warzywne, sok z ogórków czy pomidorów, "rosołki" jarzynowe. Jak najwięcej cytrusów (wit. C) oraz herbata z dzikiej róży. W żadnym wypadku pokarmy zwierzęce (mięso, mleko, sery, jaja). Na-tomiast można spożywać pokarmy mączne: kasze, płatki, chleb.
Ważna zasada - jeśli jemy, to głównie surowizny.
Wpływ kuracji głodowej można porównać do operacji chirur-gicznej, z tym, że ma jeszcze większy zasięg i skuteczność. Po 2 - 3 dniach organizm się przestawia, zaczyna spalać złogi chorobotwór-cze, pobudza układ odpornościowy, komórki ulegają regeneracji, toksyny wypłukaniu. Post najlepiej stosować wiosną, gdyż w zimie ludzie odżywiają się gorzej niż wiosną czy latem. Efektem jest wła-śnie zmęczenie wiosenne. Jesień to też dobra pora gdyż post zwięk-sza odporność na infekcję i przeziębienia.
Post zmienia psychikę, odrzucamy leki, bardziej ufamy wła-snym siłom.
Post leczy zaburzenia snu, podatność na infekcję, nadwagę, choroby serca i krążenia, nadciśnienie, anginę pectoris, żylaki, zabu-rzenia przemiany materii i organów trawiennych, choroby narządów płciowych i dróg moczowych (te pod kontrolą lekarza), bezpłodność, choroby skóry i reumatyczne, migrenę, jaskrę, parodontozę, nowo-twory.
Przeciwwskazania to gruźlica, nadczynność tarczycy, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, wychudzenie, ciąża i karmienie piersią.
Są różne rodzaje postów: okazjonalny (jeden lub kilka dni nie-regularnie) przełączający (1 -2 dni, raz w tygodniu), zerowy (5 - 7 dni), niepełny (7 - 10). Dłuższe posty powinny być konsultowane i pod kontrolą lekarską.
Post 7 dniowy
tydzień przedpostny - zmiana złych nawyków żywieniowych
dzień 0 - owoce i warzywa, uspokojenie psychiczne, rezygnacja z leków i używek
post - rozpoczynamy dzień gimnastyką, głębokimi wdechami, prysz-nicem ciała. Następnie wypijamy 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa. Czyn-ności te należy wykonywać w 1, 3, 5, 7 dniu kuracji.
Pijemy codziennie 10 - 12 szklanek napoju (w sumie) głównie wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe. Wieczorem pijemy kozłek lekarski, melisę lub chmiel.
Dużo spacerów, ponieważ wątroba jest obciążona toksynami, co-dziennie stosujemy okład wątrobę z gorącej lnianej szmaty, przykry-tej na przykład kocem.
Kąpiele ciała zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry. W porze obia-dowej wypoczywamy, wtedy są najlepsze okłady na wątrobę, dużo śpimy.
Przerwanie postu
Robimy to ostrożnie. W pierwszym dniu na śniadanie 3 - 4 szklanki wody z dodatkiem miodu. Na drugie śniadanie kompot z jabłek plus miód.
Obiad - czysty wywar z jarzyn.
Podwieczorek - kompot z jabłek.
Kolacja - szklanka wywaru z jarzyn, kromka pieczywa chrupkiego, oczywiście ciągle pijemy wodę (10 - 12 szklanek).
W drugim dniu:
Śniadanie - 2 szklanki wody z odrobiną soli glauberskiej
2 szklanki herbaty ziołowej
1 - 2 kromki pieczywa chrupkiego.
II Śniadanie - utarte jabłko
Obiad - ziemniaki, sałata, duszone warzywa bez tłuszczu; po obiedzie wypoczynek i okład na wątrobę
Kolacja - 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata z mio-dem.
Cały czas pamiętamy o pielęgnacji ciała. Zamiast oczyszczenia solą glauberską, może być lewatywa - gruszką wprowadzamy 0,5 - 1 litra ciepłej wody (37°C).
Po tym czasie powoli wracamy do normalnej diety, ale zdrowej, to jest jarskiej, bez używek, cukru, słodyczy. W przeciwnym razie cały wysiłek pójdzie na marne.
Post z sokami
Spożywamy świeże soki, połykane drobnymi łykami, dobrze zmie-szane ze śliną, czyste owoce, żadnego cukru.
Dzień przedpostny - jak przy głodówce.
8 - 10 dni kuracji sokowej, rano gimnastyka, toaleta, cały dzień to 3 porcje soku:
rano - 1 szklanka wody mineralnej, sok przed południem- 1 -2 szklanki herbaty ziołowej
południe - sok, relaks z okładem wątroby
po południu - sok
wieczorem - sok.
Jeśli pijemy soki nierozcieńczone, to dodatkowo 8 - 10 szklanek wo-dy.
Dzienna porcja soku:
owocowy 300 g
warzywny 300 g
ziołowy 150 g
podzielone na pięć porcji, łącznie 8 - 12 szklanek (nie mieszać ro-dzajów soków).
Co drugi dzień lewatywa lub ciepła woda z solą glauberską (40 g na 0,75 litra). Soki z każdego owocu, warzywa. Zalecane zioła to trybu-la, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza.
Zakończenie kuracji sokowej
Dzień pierwszy - nadal pijemy soki ale z dodatkiem miodu, mleka sojowego, płatków owsianych.
Dzień drugi - jak w pierwszym oraz surówka z warzyw z olejem ro-ślinnym i otrębami. Także utarte jabłko lub rozgnieciony banan.
Gdy kończymy kurację nie ma sensu powrót do poprzedniej diety. Warto przejść na wegetarianizm z przewagą surowych warzyw, owo-ców oraz zbóż z orzechami.
Zalecane soki:
dolegliwości żołądkowe - tarnina, jabłka, marchew, pomidor, jeżyny, jagody
zaparcia - jabłka, śliwki
gościec - jabłka, brzoza, pokrzywa
trawienie - cebula, karczochy
cholesterol - karczochy
wątroba - karczochy
reumatyzm - brzoza, pokrzywa, czarna porzeczka
zapalenie pęcherza moczowego, nerek, kamienie - brzoza, chrzan, skrzyp
serce i układ krążenia - głóg, gruszki, czerwona porzeczka
oczyszczenie krwi - winogrona, seler, pokrzywa, rzeżucha, dzika róża
nieżyt dróg oddechowych - jeżyny, skrzyp
zmęczenie - dzika róża
przeziębienie - czarny bez
gorączka - malina, tarnina
wrzody żołądka - ziemniak (ale nie za dużo)
wrzody dwunastnicy - kapusta
skóra - marchew
apetyt - pomarańcz
wzmocnienie - burak, winogrona
anemia - wiśnia
niedokrwistość - wiśnia
arterioskleroza - głóg, skrzyp
nadciśnienie - cebula.
|