Powrót na stronę główną
sieciowej biblioteki alternatywnej

Powrót do spisu treści


Leczenie jarzynami - owocami - zbożem


1. Jarzyny
Owoce
Zboża
Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu
przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż

Jarzyny


Buraki czerwone

Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.

Cebula

Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciwinfek-cyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie osłabienia, zmęcze-nia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę, otyłość. Wszystkim pomaga w zaburze-niach trawienia i schorzeniach dróg oddechowych.
Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pasoży-tom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty (gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej.
Spożywać cebulę można:
- surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie: - w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach;
- na kanapkach z masłem, skropionych oliwą;
- pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym.
Leczniczo do wewnątrz
Przeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.
Przeciw biegunce - pełną garść łupin cebuli gotować 10 minut w 1 litrze wody. Pić stopniowo 0,51 dziennie aż do ustąpienia dolegliwości. Dla nie-mowląt przy biegunce gotować 3 cebule w 1l wody przez 2 godziny. Po przestygnięciu przecedzić i osłodzić (miodem) do picia.
Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody, pić 2x dziennie rano i wieczorem.
Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, do stosowania codziennie po 2-5 łyżek.
Leczniczo na zewnątrz
Bóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli.
Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło.
Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty (ewent. usunąć żądło).
Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać (na noc) na podpa-sce higienicznej.
Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo, cienką błonkę dzielącą łu-ski cebuli.
Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli.
Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp.
Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.

Czosnek

Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w utrzyma-niu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać codziennie przed śnia-daniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku, kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.
Wewnętrznie
Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadci-śnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50.
Używać 20 kropli 2x dziennie.
Co kilka dni przerywać.
- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli.
Przeciw pasożytom jelitowym (robakom) - 3 główki czosnku zalać 1 szklanką wrzątku i pod przykryciem pozostawić na noc. Pić na czczo co-dziennie przez 3 tygodnie.
- Syrop z 0,5 kg główek czosnku gotowanych w 1l wody z dodatkiem 1 kg cukru. stosować na czczo 2-3 łyżki. Dla neutralizacji zapachu można do-dać jabłko lub nasiona kopru i natkę pietruszki.
Zewnętrznie
Stłuczenia, obrzęki - stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą i tłuszczem niesolonym.
Owrzodzenia skóry - można stosować do przemywania lub kompresów 2% roztwór alkoholowy soku wyciśniętego z utartego czosnku.
Świerzb i parchy - przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku na 1l wody, albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w pro-porcji 1:2.
Bóle reumatyczne - stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku kam-forowego w proporcji 2:1.
Na wzmocnienie ogólne - Smarowanie wzdłuż całego kręgosłupa miesza-niną utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.
Brodawki, kurzajki - przykładać na noc utarty czosnek dokładnie tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można oczekiwać dopiero po 15 dniach.

Cykoria

Używa się liści i korzeni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, lekko rozwalniająco, mineralizująco i ogólnie wzmacniająco i regulująco. Pobudza apetyt.
Poprawa przemiany materii - Napar z liści świeżych (30g na 1l wody) pić po 1 szklance przed jedzeniem.
- Odwar z korzeni (15-30 g na 1l wody) gotować 10 minut. Pić 1 szklankę przed jedzeniem 3x dziennie.
- Sok ze świeżych liści cykorii 250 g.
Niedomagania wątroby - Napar z korzenia (50g na 1l wody). Pić po l szklance 2x dziennie.
Suszony roztarty korzeń używany jako kawa zbożowa wzmacnia sprawność żołądka i jelit, lekko przeczyszcza i pobudza apetyt.

Fasolka zielona

Działa regulująco i przeciwtoksycznie. Bywa pomocna przy:
Przemęczeniu fizycznym, reumatyzmie, podagrze, kamicy nerkowej, cukrzycy, rozwoju młodych organizmów, dla rekonwalescentów - Pić sok wyciśnięty ze świeżych zielonych strączków, 1-2 szklanki dziennie.

Fasola - ziarna

Ma własności odżywcze - energetyczne, wzmacnia system nerwowy. Spożywa się świeżą lub suszoną razem z łuską. Jest łatwiej strawna po do-daniu fasolki zielonej lub pietruszki, szczypiorku, czosnku, tymianku, liści bobkowych.
Niedomagania wątroby, cukrzyca - Świeże lub suche strąki fasoli doj-rzałej (lecz bez ziaren), 1 garść zalać wrzątkiem 1l i gotować 2 minuty, po-zostawić na noc. Pić napar 2x dziennie przed jedzeniem.
Oparzenia, różyczka - Roztarte gotowane ziarna fasoli przykładać w for-mie kompresów. Woda po gotowaniu ziaren fasoli, użyta do prania tkanin wełnianych, nie powoduje utraty ich koloru.

Kapusta (zielona i czerwona)

Od około 4 tys. lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Specjalnie przydatne są liście mające różnorodne zastosowanie. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w pożywieniu codzien-nym.
Wewnętrznie
Spożywanie surowej kapusty, bogatej w sole mineralne i witaminy zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu, a także daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Często spożywane surówki i świeży sok z liści działa podobnie do antybiotyków.
Zapobiegawczo - Najlepiej często podawać przed jedzeniem jako przy-stawkę kapustę pokrajaną drobno, zaprawioną oliwą, sokiem cytrynowym, pietruszką i czosnkiem.
Odżywczo - Pić 1 szklankę soku ze świeżej kapusty, z dodatkiem soku z marchwi i soku cytrynowego.
Owrzodzenia przewodu pokarmowego - 2-3 szklanki soku ze świeżej kapusty codziennie między posiłkami, można dodać sok z jabłka.
Zewnętrznie
Używa się wymyte liście kapusty z wyciętymi unerwieniami, lekko zgniecione aż do wystąpienia soku.
Owrzodzenia, czyraki - Kompres z trzech warstw liści na 2-4 godziny lub na noc.
Trądzik, wypryski skórne - Obmywać sokiem ze świeżej kapusty.
Ból gardła przy przeziębieniu - Płukać świeżym sokiem kapusty.
Zapalenie stawów - Okłady z 3-4 warstw liści łagodzą bóle stawowe.
Oparzenia - Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej marchwi. Także świeżej skrobi ziemniaczanej.
Kolka nerkowa - Kompres z 3-4 warstw liści przykrytych płótnem.
Porażenie słoneczne - Założenie kasku z 3-4 warstw liści kapusty na gło-wę na kilka godzin łagodzi skutki porażenia.
Stłuczenia i uszkodzenia skóry - Kompresy z liści nasączonych oliwą.
Zachrypnięcia, utrata głosu - sok ze świeżej kapusty z miodem i żółt-kiem. Pić 2-3 szklanki wywaru.
Zaparcia - obstrukcja - Pić 2-3 szklanki wywaru z kapusty świeżej.
Bóle żołądka, jelit, biegunki - Spożywać świeżą kapustę długo gotowaną, pić także wodę po ugotowaniu.
Zapalenie oskrzeli i opłucnej - Pomocniczo pić 1-2 szklanki soku ze świeżej kapusty oraz kompresy z liści.
Bóle newralgiczne - Okłady z liści minimum 4 godz. albo na noc.
Choroby skóry, liszaje - Łagodzi obmywanie sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie liści w kompresach.
Ukąszenia owadów - Masować skórę liściem kapusty i zastosować go w formie opatrunku.
Zranienia, przecięcia skóry - Można doraźnie zabezpieczyć opatrunkiem z dobrze wymytego liścia kapusty.
Prostata - Okłady z liści co drugi wieczór na przemian - na dół brzucha oraz na krocze.
Wybroczyny podskórne, wysięki po stłuczeniach - Kompresy z 3 warstw liści zapobiegają wysiękom i łagodzą bóle.
Niedomagania wątroby i woreczka żółciowego - Łagodzą kompresy z liści 3-4 warstwy zmieniane co 4 godziny.
Hemoroidy - Łagodzą okłady z liści.
Bezsenność - 3 warstwy liści umieszczone na karku i na stopach ułatwiają zapadnięcie w sen.
Żylaki (bolesne) - Okłady z 2-3 warstw liści na szerokiej przestrzeni lekko obandażowane.
Lumbago - Łagodzą całonocne kompresy z 2-3 warstw liści.
Skóra twarzy w zakresie pielęgnacji - Okłady (nawet na 0,5 godz.) rege-nerują skórę twarzy. Najlepsze na całą noc.
Migrena - Liście zastosowane na okłady w miejscach bolesnych głowy, na wątrobę i dół brzucha.
Nadciśnienie tętnicze - Pomocniczo łagodzi przykładanie liści na okolice lędźwiowe, kark, łydki przez 2- 3 godziny.
Owrzodzenia kończyn - Stosowanie przez dłuższy czas okładu opatrun-ków z liści przyspieszają likwidację owrzodzeń i zabliźnianie. W dzień zmieniać opatrunki co 3-4 godz. a na noc tylko przy silnych bólach.

Koper, anyżek

Używać można zielone gałązki, nasiona oraz korzenie. Spożywany dość powszechnie w potrawach na surowo lub gotowany, szczególnie przydatny do potraw ciężej strawnych. Leczniczo stosuje się przy bólach reumatycznych, migrenach, nerwicach, bólach typu gastrycznego, wzdęciach.
- Napar z gałązek 3 dag, na 1l wody wrzącej.
- Napar z nasion, 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku.
- Odwar z korzeni 3 dag na 1l wody, gotować 10 minut. Pić 1 szklankę po jedzeniu.

Marchew

Ma działanie regulujące, mineralizujące, wzmacniające, oczyszczają-ce, regenerujące. Może być stosowana w formie pulpy, soku, suszu i nasion.
Wewnętrznie
Na wzmocnienie - Sok z marchwi nawet do 0,51 dziennie pić 1 szklankę na czczo i wieczorem. Dla niemowląt należy podawać sok zmieszany w połowie z wodą.
Astma, bronchit, zachrypnięcie - Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym.
Biegunki dziecięce - Dietetyczna zupa: 1 kg marchwi gotować przez 2 go-dziny, przetrzeć lub 0,5kg pokrajanej w kawałki gotować w 1l wody aż do rozmiękczenia, po przetarciu dodać wody do 1l i pół łyżeczki soli. Można przechowując w chłodzie podawać przez 2-3 dni łyżeczką lub smoczkiem. Kurację można prowadzić przez 5-6 dni, stopniowo zmniejszając ilość marchwi aż do 100 g na 1l wody. Oseskom można wlewać zupkę z marchwi do mleka w proporcji 1:1 i dalej 1:2 części mleka. Zamiast zupek można w okresie biegunki podawać czysty sok z surowej marchwi zmieszanej z wodą, a mleko dopiero po zakończeniu biegunki.
Wzdęcia, gazy - stosuje się napar z nasion marchwi 1 łyżeczkę na szklan-kę wrzątku.
Zewnętrznie
Stosuje się odwar z marchwi na kompresy lub świeże liście (nać) zmiaż-dżone lub odwar z liści w następujących przypadkach: owrzodzenia, opa-rzenia, czyraki, liszaje, odmrożenia, afty (zakaźna choroba jamy ustnej), pękanie skóry. Sok z marchwi służy też do pielęgnacji cery (twarzy, szyi), czyni ją deli-katną i świeżą, zapobiega zmarszczkom.

Melon

Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regene-rująco. Należy spożywać go na surowo na początku posiłku z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Jest wtedy łatwiej strawny i mniej przeczyszcza-jący.
Zewnętrznie
Pulpę z melona można stosować na lekkie oparzenia i stany zapalne skóry. Przy suchej cerze sok z melona może dobrze służyć do zwilżania skóry twarzy i szyi.

Morwa

Owoce do spożycia muszą być bardzo dojrzałe. Sok i owoce są po-mocne przy zaparciach, skłonności do krwotoków i schorzeń dróg odde-chowych.
Sok z owoców morwy można stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy anginach, aftach i innych stanach zapalnych jamy ustnej.

Ogórek

Leczniczo można spożywać gotowany, przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywany najczęściej wstanie surowym, działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Dla ułatwienia trawienia należy go wcześniej posolić i wydzielanego cennego soku nie usuwać.
Zewnętrznie
Stosuje się ogórek następująco:
- na cerę tłustą - zmywanie twarzy nie soloną wodą po ugotowaniu ogór-ka,
- maseczka kosmetyczna - (przy rozszerzonych porach skóry). Mieszani-na zmielonych drobno pestek ogórka, melona i dyni dodana do mleka lub śmietanki (na 30 minut), zmywanie ciepłą wodą.

Pietruszka

Jest pożywieniem i lekiem. Używa się korzenia, ulistnionej łodygi i nasion. Może być pomocna przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudno-ści w trawieniu i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, paso-żytach jelitowych, nerwicach.
Wewnętrznie
Reumatyzm, kamienie moczowe - Odwar z 5 dag nasion lub korzeni w 1l wody gotować 5 minut i pozostawić do przestygnięcia. Pić 1 szkl. 2x dziennie przed jedzeniem.
Biegunka - Odwar z 25 dag pietruszki z dodatkiem 10g kory dębowej. Pić 1 szkl. 2x dziennie rano i wieczorem, aż do likwidacji biegunki.
Zewnętrznie
Ukąszenia owadów - Zmiażdżone liście pietruszki można używać do okładów.
Wypryski na twarzy, regeneracja cery - Świeży sok lub napar z pie-truszki używać do przemywania 2x dziennie. Pożytecznie działa mycie pielęgnacyjne twarzy ciepłym odwarem z korzeni lub liści pietruszki (czas kuracji 7 dni).

Pomidor

Wewnętrznie
- Spożywany na surowo działa dodatnio na organizm, witaminizująco i mineralizująco i ułatwia trawienie. Można stosować kuracyjnie świeży sok pomidorowy zmieszany w równych częściach z sokiem z selera. Pić po 1 szkl. 3x dziennie przez 3-4 tygodnie.
Zewnętrznie
Trądzik skóry - Smarować miejsca porażone kawałkiem przekrojonego pomidora, a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu.
Ukąszenia owadów - Opatrywać zmiażdżonym liściem pomidora.

Rabarbar

Ma własności pobudzające apetyt, lekko przeczyszczające, regene-rujące. Może być stosowany przy anemii, schorzeniach przewodu pokar-mowego, biegunkach i pasożytach jelitowych
Sposoby użycia:
- Napar z pokrajanych łodyg 2 dag na 1l wody. Pić po 1 szkl. 2x dziennie przed posiłkami.
- Surowy - utarty z miodem 2,5 dag przed jedzeniem 2x dziennie przez 15 dni (przy anemii i przeciw pasożytom jelit).
- Syrop z surowego rabarbaru (5 dag) z miodem i dodatkiem cykorii (przy zaparciach).

Rzodkiewka czerwona

Spożywać na surowo łącznie korzeń i łodygę z liśćmi. Ułatwia to trawienie korzenia i zapewnia dopływ wielu pożytecznych witamin i soli mineralnych. Rzodkiewka może być pomocna przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, reumatyzmie, bronchicie.

Rzodkiew czarna

Pożyteczna przy kamicy nerkowej i moczowej, zaburzeniach w tra-wieniu, schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew (w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej su-rowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu i dla dzieci jako środek wzmacniający (4-6 łyżek dziennie). Jest tak-że pożyteczny dla dorosłych szczególnie w stanach osłabienia i przemęcze-nia.

Rzepa

Można używać korzenie i liście zasobne w witaminy i sole mineral-ne.
Wewnętrznie
Oskrzela, katary angina - Odwar w wodzie lub mleku 10 dag na 1 litr.
- Syrop z wydrążonej surowej rzepy napełnionej cukrem (po 1 łyżeczce).
Egzemy, trądziki - Codziennie spożywać małe ilości surowej rzepy utartej w surówkach.
Piasek moczowy, przeziębienia - Zmielone nasiona rzepy (10g) dodać do naparu z kwiatu lipowego.
Zewnętrznie
Angina - Płukanie gardła wodą po ugotowanej rzepie. Odmrożenia, czyraki - Upieczoną, przekrajaną rzepę wycisnąć lekko i sokiem nawilżać chore miejsce.

Rzeżucha

Nazywana "zdrowiem ciała", lecz należy ją stosować ostrożnie przy schorzeniach dróg moczowych (może wywołać stan zapalny pęcherza mo-czowego).
Wewnętrznie
Regenerująco i przeciw pasożytom jelit - 15 dag soku z rzeżuchy roz-cieńczonego wodą pić na czczo 1 szklankę.
Zewnętrznie
Wypadanie włosów - nacieranie skóry głowy sokiem z rzeżuchy regene-ruje i wzmacnia, powstrzymuje wypadanie włosów.
Owrzodzenia skóry - Okłady z roztartych świeżych liści rzeżuchy.
Piegi - Zmywanie skóry mieszaniną 3 części soku rzeżuchy i 1 części mio-du, po czym po wyschnięciu zmywanie wodą.

Sałata

"Trawa mądrych, ziele filozofów". Używa się łodyg, liści i nasion. Bogata w witaminy i sole mineralne. Korzystnie działa w przypadkach nerwic, nadmiernej pobudliwości seksualnej, bronchitów, cukrzycy, bole-snym miesiączkowaniu, zaparciach.
- Można spożywać na surowo odwar z liści: 7,5 dag na 1l wody gotować 30 min. Pić po 1 szkl. 3x dziennie.
- Napar z nasion: 1 łyżeczka na 1 szklankę wody. Pić 2-3 szklanki dzien-nie.

Szczaw

Używa się liści i korzeni. Nie jest wskazany przy schorzeniach żo-łądka, astmie, reumatyzmie.
Wewnętrznie
Odwar ze szczawiu 25 g na 1l wody działa na organizm oczyszczająco.
Napar z korzeni 25 g na 1l wody działa moczopędnie i przeczyszczająco.
Zewnętrznie
Odwar (z 1 garści liści na 1 l wody) stosuje się do kompresów na trudno gojące się rany.
Trawienie ułatwia szczaw dodawany do sałatek (surowy) i zup (ugotowa-ny). Można go też gotować na jarzynę i spożywać z masłem.

Seler

Używa się bulwy i liści. zaostrza apetyt, wzmacnia funkcję żołądka, działa regenerująco na skład krwi, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeczyszczająco, odchudzająco. Spożywany może być na surowo (w sa-łatkach) , gotowany, w zupach lub pieczony.
Reumatyzm - Sok z liści selera pić pół szklanki codziennie przez 15-20 dni.
Odmrożenia - Kąpiele nóg (1 godzina) w odwarze z łodyg bulw lub obie-rzyn (25 dag na 1 l wody).
Seler nie jest wskazany przy cukrzycy.

Słonecznik

"Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tyl-ko pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłusz-czu bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze chole-sterolu w organizmie. Pić po 1 łyżce 2x dziennie, na czczo i przed kolacją.

Szpinak

Stosuje się liście i nasiona. Można spożywać surowy (w sałatkach) lub gotowany. Działa remineralizująco.
Rekonwalescencja - Pić wino gronowe czerwone wytrawne, zmieszane z 1/5 części soku ze szpinaku.
Zaparcia - Stosuje się napar z nasion 10 g na 1 szkl.
Zewnętrznie
Stosuje się przy stanach bolesnych zapalnych przewodu pokarmowego (żołądek, jelita), okłady z gotowanych liści nasyconych oliwą z oliwek.

Ziemniak

Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Do-zwolony dla chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdro-wiu ogólnemu. Sok z ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach moczowych, zaparciach, hemoro-idach, cukrzycy, szkorbucie.
Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry, wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą ilością wody 3x dziennie podczas posiłku.
Wewnętrznie
Wrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie po pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji 4 tygodnie.
Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orze-chów. Spożywać 3 dni (wieczorem).
Zewnętrznie
Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów.
Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.

Owoce
Zboża
Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu
przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż

Powrót do spisu treści

Powrót na stronę główną
sieciowej biblioteki alternatywnej