Powrót na stronę główną
sieciowej biblioteki alternatywnej
Leczenie jarzynami - owocami - zbożemZboża Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż OwoceŚwieże owoce mają działanie regulujące, mineralizujące, regenerują-ce, energetyczne dla całego organizmu. Przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje. Są też przeciwreumatyczne i sklerotyczne. Mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach. |
Spożywanie wskazane przy otyłości, reumatyzmie, osłabieniu. Dozwolone przy cukrzycy. Można używać 1 kg dziennie przed posiłkami albo świeży sok 2-3 szklanki przed jedzeniem. Odświeżający, przeczyszczający napój można uzyskać z 0,5 kg suszonych gruszek gotowanych przez 1 go-dzinę w 1 litrze wody. Można stosować na surowo, lub odwar, galaretki, konfitury i syropy (4 łyżki dziennie). Są nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Działają dodatnio na system nerwowy i wzmacniająco ogólnie, poprzez mineralizację i witaminizację organizmu. Dozwolone dla chorych na cukrzycę. |
Jadalne, mają podobną zawartość odżywczych składników, jak ziarna zbóż. Do spożycia nadają się jedynie owoce świeże, bardzo dojrzałe. Można używać pieczone w całości lub przyrządzać puree, po upieczeniu. Kasztany są dość łatwo strawne, toteż mogą być podawane rekonwale-scentom, dzieciom i ludziom starym. Działają regenerująco, wzmacniająco i przeciwinfekcyjnie. Używa się owoce i liście. Maja działanie różnorodne. Owoce są ła-two strawne i mogą być spożywane przy reumatyzmie, cukrzycy i zaburzeniach przewodu pokarmowego. Sok ze świeżych malin z dodatkiem soku z czerwonych porzeczek i wody, tworzy odświeżający napój dla chorych nawet przy wysokich gorączkach. Napar z liści malin ma własności lekko przeczyszczające. Świeże dobrze dojrzałe owoce są lekko strawne a jednocześnie bar-dzo pożywne. Przede wszystkim działają regulująco na przewód pokarmowy, zarówno przy biegunkach i zaparciach. Wpływają na poprawę apetytu. Mogą być pomocne przy nerwicach, bezsenności, anemii i okresie rekon-walescencji. Świeże bardzo dojrzałe owoce i świeży sok można spożywać przy zaparciach, schorzeniach dróg oddechowych i skłonności do krwotoków. Sok stosuje Się także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, aftach i anginie. Są wybitnie odżywcze i strawne. Znakomicie spełniają funkcje rege-neracyjne i regulujące. Mogą przeciwdziałać kamicy moczowej, pasożytom jelitowym. Wskazane także dla osób starszych oraz otyłych. Mogą je spożywać chorzy na cukrzycę. Obok owoców można spożywać oliwę z orzechów laskowych, która jest jednocześnie skutecznym lekiem przeciw tasiemcowi. Stosuje się 1 łyżeczkę oliwy na czczo przez 15 dni. |
Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w for-mie sałatki z ziemniakami spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można stosować 1 szklankę zmiażdżo-nych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu. Używa się surowych owoców i liści. Owoce stosuje się przy reuma-tyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycz-nym i nerwowym. Można także stosować napar ze świeżych owoców (5 dag na 1l wody) do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Przy reumatyzmie pożyteczne działanie daje napar z liści czarnej porzecz-ki, liści jesionu i kwiatu rumianku (1 łyżka na 1 szklankę). Pić 3-4 szklanki dziennie. Surowe owoce, świeży sok lub galaretki, można stosować przy dole-gliwościach żołądkowych, trudnościach w trawieniu, reumatyzmie i kamicy nerkowej. Wskazane jest picie świeżego soku z surowych owoców (tak-że rozcieńczonego wodą) w ilości do 300 g dziennie na czczo. |
Są zasobne w mikroelementy, witaminy. Mają własności energetycz-ne, regenerujące, regulujące, antyinfekcyjne. Stosuje się owoce, liście i korzenie. Surowe mają własności odżyw-cze, regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Nie są wska-zane jedynie przy alergicznych schorzeniach skórnych. Najlepiej spożywać w sezonie, owoce surowe na czczo 250 g codziennie. Do pielęgnacji skóry twarzy należy używać zmiażdżone owoce do kompresów na noc. Używa się surowe owoce świeże i suszone, gałązki i ziarenka. Za-sobne są w mikroelementy i witaminy, są łatwo strawne, regenerujące, wysoko kaloryczne, energetyczne, pobudzają działalność wątroby, są moczopędne. Najkorzystniej spożywać w całości bardzo dokładnie umyte w bie-żącej wodzie, surowe owoce w całości (ze skórką, z pestkami). Mają właściwości podobne do świeżych owoców. Własności regene-rująco-pielęgnacyjne skóry twarzy ma sok ze świeżych winogron. Tak zwany "wiosenny sok" z młodych pędów (gałązek) winogron stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej po 1 łyżeczce soku na czczo - rano. Z ziarenek winogron otrzymuje się smaczną i zdrową oliwę jadalną. Zboża Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż |
Powrót na stronę główną
sieciowej biblioteki alternatywnej