Powrót na stronę główną
sieciowej biblioteki alternatywnej
Leczenie jarzynami - owocami - zbożemOwoce Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż ZbożaZwany "ziółkiem szpitalnym - dobrym na wszystko". Stosuje się ziarno bez łuski, grubo zmieloną mąkę (śrutę), otręby, ziarno skiełkowane i słód. Może być pomocny przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, biegunkach, schorzeniach dróg moczowych i nadciśnieniu. Leczniczo można jęczmień spożywać w następujących postaciach: Jest odżywcza, wzmacniająca, wpływa korzystnie na funkcję tarczy-cy. Stosuje się odwar z ziarna (50 g na 1l wody, gotować 1 godzinę). Jest podstawą wyżywienia narodów północy. W przetworach (np. płatki) jest pokarmem korzystnym dla każdego, a szczególnie dla dzieci i osób chorych. Działa pobudzająco na czynności tarczycy. Najlepiej spożywać tzw. kompletny - nie polerowany. Pożyteczny bywa przy stanach przemęczenia, nadciśnieniu, biegunkach, zaburzeniach przewodu pokarmowego. Może być przyrządzany w różnorodny sposób, od naparów aż po gotowane ziarno. Jest pożywieniem zasobnym w białko i tłuszcze roślinne oraz wita-miny i sole mineralne. Wpływa dodatnio na kościec, mięśnie i układ ner-wowy. Ułatwia utrzymanie równowagi biologicznej organizmu. Spożywana bywa jako ziarno, mąka, mleczko z kiełków sojowych i oliwa jadalna. Oliwa sojowa ma własności redukcyjne cholesterolu we krwi. Jest dobrym pokarmem wzmacniającym, energetycznym. Pożyteczne bywa przy otyłości. Zawiera osłabieniu organizmu, anemii, witaminy i sole mineralne. Można stosować przez 15-20 dni w odstępach co 2-3 miesiące kurację następującą: wymyte ziarna namoczyć przez 24 godziny w letniej wodzie, ułożyć w płaskim naczyniu z małą ilością wody. Stale utrzymywać wilgoć i raz na dzień przepłukiwać czystą wodą, po 2-4 dniach żyto skiełkuje. Dodawać w całości 1-3 łyżeczki dziennie do pokarmów. Każdego dnia zboże musi być świeżo skiełkowane. UWAGA! Przy nabywaniu jarzyn, owoców i zbóż dla celów domowych - jadalnych i szczególnie leczniczych, warto w miarę możliwości sprawdzić ich pochodzenie. Rośliny bowiem w toku produkcji rolniczej, bywają lek-komyślnie i nieodpowiedzialnie poddawane zabiegom ochrony chemicznej i wtedy mogą być nawet niebezpiecznie toksyczne. Toteż najlepiej, gdy tylko to możliwe, samemu na działce lub w ogródku wyhodować zdrowe jarzyny i owoce, lub też nabywać je świadomie, z dostępnego, pewnego źródła. Owoce Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniu przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż |