Ryż po indyjsku.
Podsmażyć na oleju cebulę, kolendrę, kminek, imbir, kurkumę. Dodać namoczony (1 godzina) groch, ryż. Zalać wodą i sokiem z cytryny, do-dać pokrojone pomidory, gotować do miękkości, posolić.
Krokiety z tofu.
Ugotować kaszę jaglaną¸ zmiksować z tofu i sosem sojowym na pastę, dodać rozdrobnione migdały, przyprawy. Zostawić w lodówce, formo-wać krokiety, panierować, usmażyć.
Naleśniki z brokułami.
Usmażyć naleśniki.
Nadzienie: gotować brokuły 5 minut, podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, polać do-wolnym sosem, doprawić.
Dynia pieczona.
Dynię obrać, pokropić na kawałki, skropić olejem i ziołami. Piec w pie-karniku, podlać wodą w miarę potrzeby.
Dynia duszona z cebulą.
Pokroić dynię na kawałki, podsmażyć z cebulą, dusić pod przykryciem z odrobiną ody, dodać przyprawy. Mogą być także pomidory.
Peperoniata.
Cebulę podsmażyć, dodać paprykę, dynię, pomidory, czosnek, ziemniaki (3-4), dodać przyprawy i dusić do miękkości.
Fasola z pomidorami.
Ugotować fasolę, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pokrojone pomi-dory, razem podsmażyć, połączyć z fasolą, dodać przyprawy, gotować 5 minut, dodać łyżkę mąki kukurydzianej.
Ryż z dynią.
Obsmażyć na tłuszczu cebulę, dodać dynię pokrojoną, smażyć razem 10 minut. Wlać pół szklanki wody, dodać ryż, dusić pod przykryciem, przyprawić. Można dodać także groszek.
Gulasz grzybowy.
Suchą kostkę sojową zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Po odsą-czeniu podsmażamy na oliwie, wraz z cebulą i pieczarkami, dusimy z odrobiną wody dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, zapra-wiamy mąką, mlekiem.
Potrawy na śniadanie i kolację.
Musli.
Każdy może wymyślić własne musli - płatki zbóż, owoce, nasiona, orze-chy, sok i mamy już musli.
Musli klasyczne (Bircher-Bennera).
Płatki owsiane moczone w 1 łyżce wody przez noc, łyżka soku cytryno-wego, 1 starte jabłko, łyżka orzechów, łyżka mleka (u nas sojowego).
Bio-musli.
Mieszamy mąkę pszenną, gryczaną, jęczmienną, ryżową, owsianą, do-dajemy sezam, siemię, rodzynki, orzechy. Przed spożyciem zalewamy wodą lub sokiem. Można dodać suszone lub świeże owoce.
Polewka.
Ugotowaną na wodzie kaszę kukurydzianą możemy zmieszać z orze-chami, suszonymi owocami albo świeżymi, wiórkami kokosowymi, miodem.
Czapati.
Są to bardzo pożywne placki.
6 szklanek mąki pszennej zalewamy gorącą wodą (3/4 litra) z dodatkiem soli wyrabiamy z tego placki, długo i starannie. Formujemy placki, pie-czemy pół godziny w 240°C. Zamiast placków można formować bu-łeczki. Mąkę pszenną można mieszać z owsianą i kukurydzianą.
Placek jabłkowy.
Włożyć na blachę pokrojone jabłka i rodzynki. Zalać masą zrobioną z mąki razowej (pół szklanki, płatków owsianych (półtorej szklanki), sól, pół szklanki wody, trochę oleju i podgrzanego miodu. Zmiksować, piec 40-60 minut. Zamiast jabłek mogą być inne owoce (daktyle, figi, morele suszone), zamiast wody - mleko sojowe).
Ser tofu.
Można go kupić w sklepie albo zrobić samemu.
Ugotowaną soję zmiksować z wodą, przecedzić przez ścierkę, papkę tę zmiksować ze szklanką wody, przecedzić ponownie, serwatką gotować 3 minuty, dodać sok z cytryny, sól, zmieszać i po 20 minutach przece-dzić i odstawić na kilka godzin.
Tofu można smażyć jak jajecznicę, z cebulą, warzywami, grzybami, przyprawami.
Placki z dyni.
2 szklanki podsmażonej dyni przetrzeć, dodać pół szklanki mąki grycza-nej i pszennej, sól i cynamon. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć placki.
Placki owsiane.
Szklankę płatków owsianych zalewamy wodą, dodajemy startą marchew i rozdrobnioną cebulę, sól, łyżkę mąki pszennej, odstawiamy na półtorej godziny. Formujemy placki, smażymy z obu stron lub pieczemy.
Placki jaglane.
Ugotowaną kaszę jaglaną mielimy. Pół szklanki mąki owsianej i pszen-nej zalewamy letnią wodą - półtorej szklanki odstawiamy. Zmieloną masę dodajemy do mąki i na 2-3 godziny dajemy do lodówki. Placki smażyć.
Placki jęczmienne.
2 jabłka ucieramy, szklankę płatków jęczmiennych zalewamy wodą. Jabłka dodajemy do płatków, dodajemy też 4 łyżki mąki pszennej i cy-namon, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Usmażyć.
Sos tatarski z tofu.
Zmiksować kiszony ogórek z 250g tofu, 4 łyżkami oleju, oliwy, 5 ły-żeczkami soku z cytryny, łyżeczką soli, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone do tego sosu oraz posiekaną cebulę, trochę chrzanu, pietruszkę zieloną, posiekane oliwki (niekoniecznie), dokładnie wymieszać.
Placuszki grzybowe.
Ugotować 1kg ziemniaków, ugnieść je na masę, ugotować kilka suszo-nych grzybów, dodać do masy, dodać pokrojoną cebulę, kapustę kiszo-ną, pół szklanki mąki pszennej, przyprawy. Formujemy placki, otaczamy w kaszy kukurydzianej, pieczemy w piekarniku.
Proste danie.
Ugotować kaszę jaglaną, kuskus lub inną. Dodać owoce suszone lub świeże, miód, orzechy, nasiona i już danie śniadaniowe.
Sosy.
Grzybowy.
Grzyby suszone ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokrajać, usmażyć z mąką, rozprowadzić wywarem z grzybów, grzyby drobno po-kroić, całość połączyć, dodać mleko, mogą być przyprawy. Całość za-gotować.
Cebulowy.
Cebulę udusić na tłuszczu, dodać wywar z jarzyn, przetrzeć przez sito, zasmażyć z mąką, dodać mleko i przyprawy, zagotować.
Koperkowy.
Koper drobno pokrajać, przesmażyć na oleju. Dodać mąkę i wywar ja-rzynowy. Zagotować, zabielić mlekiem.
Pieczarkowy.
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć i z cebulą potem udusić pod przykryciem, zalać wywarem jarzynowym, dodać zasmażkę, mleko, przyprawy, przegotować.
Pomidorowy.
Drobno pokrajaną paprykę i cebulę podsmażyć i udusić, dodać koncen-trat pomidorowy, ziele angielskie, rozprowadzić wywarem, podusić, za-gęścić mąką, przegotować, przyprawić.
Ziołowy.
Posiekać drobno zioła (bazylia, estragon, rzeżucha, szczypiorek, pie-truszka, czosnek roztarty), dodać kilka łyżek wody, tłuszcz, mąkę, pod-smażyć mieszając, przyprawić sokiem z cytryny, solą.
Paprykowy.
Papryka, woda, oliwa, mąka pszenna i kukurydziana, przyprawy, sok cytrynowy - zmiksować, gotować 5 minut.
Mleczny.
Uduszoną cebulę zalać mlekiem sojowym, dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zagotować.
Majonez z soi.
Gorącą ugotowaną soję zalać wodą, zmiksować, dodać sól, czosnek i miksując dodać wolno olej, na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.
Owocowy.
Łyżkę rodzynek gotujemy w 1,5 szklanki wody 15 minut, dodajemy przetarte jabłko i gotujemy jeszcze 5 minut. Zagęszczamy mąką ziem-niaczaną.
Selerowy.
Podsmażyć cebulę, seler, czosnek, potem dusić 15 minut, dodać wywar jarzynowy, przyprawy, gotować 10 minut.. Usmażyć migdały, połączyć z sosem.
Daktylowy.
2 obrane pomarańcze, pokrojone suszone daktyle, 2 łyżki miodu, sok z pół cytryny, łyżeczka gorczycy, cynamon, 4 łyżki wody wymieszać i gotować około 40 minut.
Pasty.
Z zielonego groszku.
Groszek z wodą, oliwą, czosnkiem i przyprawami zmiksować.
Ze słonecznika.
Słonecznik ugotować z wodą (10 minut), zmiksować, dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Pasztet.
Ugotowaną soję zmielić w maszynce wraz z 2 cebulami, czosnkiem, do-dać przyprawy, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, olej, wymieszać, piec w formie pół godziny.
Sojowa.
Ugotowaną soję dobrze wymieszać ze startą marchwią i ugotowanymi ziemniakami. Przyprawić, piec 40 minut.
Pasztet sojowy.
Pieczarki przesmażyć z cebulą, przepuścić przez maszynkę, podobnie soję ugotowaną, marchew, seler też ugotowane. Dodać przyprawy, wło-żyć do formy, piec 30-40 minut.
Pasztet z kaszy gryczanej.
Ugotować kaszę gryczaną i płatki owsiane, dodać 2 podsmażone cebule, 3 łyżki mąki sojowej (kukurydzianej), trochę wody, przyprawy, olej, włożyć do formy, piec przez
godzinę.
Pasztet z kaszy jaglanej.
Ugotować kaszę jaglaną i pęczak, przepuszczamy przez maszynkę, po-dobnie 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki owsianej, trochę wody, oleju, przyprawy, sos sojowy. Piec
godzinę.
Z soczewicy.
Udusić cebulę na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, zmiksować, dodać olej, przyprawy, czosnek, wymieszać.
Z fasoli.
Ugotowaną fasolę, uduszoną cebulę z selerem przepuścić przez maszyn-kę, dodać przyprawy, keczup, wymieszać.
Pasztet z pszenicy.
Ugotować pszenicę, płatki owsiane, grzyby. Zmielić, dodać mąkę gry-czaną (inną), olej, przyprawy, trochę wody, sos sojowy, wymieszać, piec godzinę.
Z kaszy jaglanej.
Ugotowaną kaszę zmiksować z wiórkami kokosowymi, miodem, solą, rodzynkami, bananem.
Daktylowa.
Zmiksować banany i daktyle z odrobiną oliwy.
Brzoskwiniowa.
Zmiksować suszone brzoskwinie z rodzynkami, odrobiną wody, sokiem z cytryny, jabłkiem.
Krem zbożowy.
Mąkę pszenną lub inną łączymy z wodą (4 łyżki mąki na pół litra wody). Gotujemy powoli około 15 minut. Otrzymujemy krem zbożowy.
Jeśli go zagęścimy przyprawami, otrzymujemy pastę do chleba.
Ostudzony gęstnieje.
Można go także mieszać z orzechami, owocami suszonymi, rodzynkami, przetartą fasolą, soczewicą, warzywami ugotowanymi. Wychodzi z tego także pasta.
Pasztet z soczewicy.
Zagotować soczewicę. Upiec bakłażana 20 minut i drobno pokroić. Pod-smażyć pieczarki i czosnek, połączyć składniki, dodać przyprawy, do-kładnie wymieszać i podawać.
|