sieciowa biblioteka alternatywna
wróć na stronę główną

Powrót do spisu treści


Jacek Poreda

WEGANIZM
czyli powrót do natury


Poprzednie rozdziały
Następne rozdziały

9. Arsenał weganina.

Podczas gdy naokoło wszyscy strzelają z kiełbas i szynek, weganie mają bardzo bogaty arsenał pod ręką. Raport lekarzy amerykańskich sugeruje, aby podzielić to, czego potrzebuje człowiek do życia, na 4 grupy pokarmowe:

Ważywa, zboża, owoce, nasiona.

Na pozór wygląda to ubogo, ale w praktyce ukazuje się nam duża różno-rodność.
Ilościowy udział różnych grup pokarmowych:

- warzywa, owoce i grzyby - 60%
- zboża - 20%
- orzechy i nasiona - 15%
- inne: miód, tłuszcz, przyprawy - 5%

Warzywa - spożywamy wszystkie dostępne warzywa.
Praktycznie codziennie powinniśmy jeść kapustę - to królowa warzyw. Podobnie ziemniaki, bardzo niedoceniane.
Wartościowe warzywa to także marchew, brokuły, buraki papryka, po-midory, por seler, sałata, cykoria.
Odrębna historia to dyniowate. Dynia oraz kabaczek, cukinia powinny także często gościć na naszych stołach.
Zboża - w pełnych zbożach jest wszystko, czego człowiek potrzebuje.
Pszenica - mąka razowa pełna, tak zwana ziarnówka, płatki pszenne, ka-sza kuskus.
Owies - płatki owsiane, mąka owsiana.
Proso - kasza jaglana.
Ryż - brązowy czyli pełnoziarnisty, mąka ryżowa.
Gryka - kasza gryczana, mąka grykowa.
Kukurydza - mąka i kasza.
Jęczmień - płatki i mąka.
Żyto - mąka pełna razowa, płatki.
Amarantus - zboże podobne do pszenicy, ale bardziej wartościowe i bardziej wydajne.
Orzechy, nasiona.
Soja - najwartościowszy pokarm na Ziemi, podstawa kuchni wegań-skiej; z nasion robimy kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
Przyprawy: majeranek, kminek, oregano, bazylia, estragon, szałwia, kurkuma, kolendra, malwa, mięta, tymianek.
Tofu - ser sojowy, można go spożywać na zimno i gorąco.
Strączkowe - cenne źródła białka, żelaza i innych składników.
Fasola - biała, mała i duża, czerwona, pinto, adzuki, czarna, perłowa, mung.
Bób.
Groch - zielony, żółty, pełny i łuskany, cieciorka, czyli groch włoski.
Soczewica - brązowa, czerwona, zielona.
Orzechy - doskonałe źródło białka, żelaza, innych minerałów, podstawa kuchni wegańskiej:
laskowe
włoskie
migdały
brazylijskie
cashew
pekan
orzechy piniowe
orzeszki ziemne
orzech kokosowy
kasztany
orzechy pistacjowe
słonecznik
sezam
siemię lnu
nasiona dyni
Owoce - codzienny pokarm weganina, cenne źródło witamin, minera-łów, pektyn. Szczególnie cenne jabłka, winogrona, morele, banany, kiwi, śliwki, figi, sezonowe owoce dostępne w Polsce. Owoce świeże i su-szone. Zimą cytrusy, latem owoce sezonowe.
Owoc dzikiej róży najlepszy jako surowiec do herbaty.
Weganie spożywają także miód, może być codziennie, byle nie w nad-miarze.
Grzyby to bardzo cenne źródło wielu składników, w tym białka.
Drożdże, chleb świętojański.
Jeżeli chodzi o tłuszcze, to przede wszystkim oliwa z oliwek, mająca walory smakowe, odżywcze, a nawet lecznicze. Odradzamy niezdrowe masło i pełną sztuczności margarynę.
Przyprawy. Stosujemy najprostsze przyprawy, ale nie ostre, gdyż to niszczy żołądek. Ziele angielskie, anyż, koper włoski, cebula, czosnek, kminek, kolendra, kurkuma, oregano, majeranek, chrzan, bazylia, mięta, liść laurowy, trybula, szałwia, tymianek, estragon, cząber.
Jeśli chodzi o sól, to jest ona zbyteczna. Jeśli ktoś się nie odzwyczaił, to powinien spożywać soli jak najmniej. Nadużywanie soli niszczy nasz organizm.
Kiełki - to kopalnia mikroelementów i witamin. Kiełkować można róż-ne nasiona. Cenne są kiełki pszenicy i innych zbóż, soi, kozieradki, lu-cerny, rzeżuchy, słonecznika. Dodajemy je do każdej potrawy, zwłasz-cza do sałatek.
Nie należy ich obrabiać cieplnie.
Urozmaicony jadłospis wegański powoduje, że stosując wyżej wymie-nione surowce, możemy być spokojni. Mamy wszystko, co nasz orga-nizm potrzebuje do szczęścia.

Poprzednie rozdziały
Następne rozdziały


Powrót do spisu treści

sieciowa biblioteka alternatywna
wróć na stronę główną