| FAKTY NA TEMAT LASÓW DESZCZOWYCH W AMAZONII 
 
Lasy deszczowe reprezentuje 3,4 miliona mil kwadratowych tropikalnego lasu położonego wokół równika.
 
Ląd równy połowie San Francisco zawiera 545 (!) gatunków ptaków.
 
Łącznie na obszarach lasu tropikalnego występuje 845 gatunków ptaków i 10'000 różnych gatunków roślin.
 
Na jednym hektarze może egzystować prawie 100 rodzajow drzew.
 
"Amazońska misa" przechowuje dwie-trzecie z całego światowego zapasu słodkiej wody.
 
Lasy deszczowe "kryją" w sobie jeszcze setki nie rozpoznanych nigdy przez człowieka gatunków zwierząt.
 
Wielu nie poznanym gatunkom grozi wyginięcie bez szansy dla człowieka na ich zobaczenie.
 
Lasy deszczowe "produkują" aż od 25% do 40% światowych leków farmaceutycznych.
 
Trzy tysiące roślin ma antyrakowe właściwości, z czego 70% występuje tylko w lasach deszczowych.
 
 |  |  | KAŻDEJ SEKUNDY ZNIKAJĄ NIEMAL DWA AKRY LASÓW DESZCZOWYCH | 
 
Wiele firm swobodnie prowadzi handel drewnem pochodzącym z lasów deszczowych. Na szeroką skalę sprowadza na ten kontynent drewno z nielegalnego wyrębu Amazonii firma Amaplac utworzona przez malezyjskie przedsiębiorstwo wyrębu drzewa WTK. Zaopatruje ona m.in. Wielką Brytanię i Niemcy. Szereg działań na rzecz przerwania tego procederu prowadzi organizacja GreenPeace.
 
Rząd Brazylii przyznaje, że 90% drewna pochodzącego z lasów Amazonii zostało pozyskanych w nielegalnym wyrębie.
 
Problem znikających płuc Ziemi to nie tylko kwestia lasów Amazonii. Również w Kanadzie starożytne lasy ciągle maleją, a od dawna znany jest fakt, że Rosja nadmiernie eksploatuje lasy syberyjskie.
 
Spore połacie lasów, w tym również lasów Amazonii są wycinane w celu utworzenia pastwisk dla zwierząt hodowlanych. Praktyki te stosują niektóre firmy i korporacje handlujące mięsem, bądź np. prowadzące sieci barów typu fastfood. Nieraz opłacalne dla nich okazuje się wypasanie właśnie na takim pastwisku i późniejszy transport mięsa na duże odległości.
 
W obronie lasów deszczowych prowadzi konsekwentnie GreenPeace. Strona główna tej właśnie kampanii to:  www.greenpeace.org/~forests/.
 |  | FAKTY NA TEMAT ŚWIATOWEGO GŁODU 
 
Okolo 24'000 ludzi umiera każdego dnia z głodu lub z przyczyn z nim związanych. Jest to mniej niż dziesieć lat temu, kiedy ta liczba wynosiła 35'000, i niż dwadzieścia lat temu, kiedy było to 41'000 osób. Trzy czwarte ofiar śmiertelnych to dzieci poniżej piątego roku życia.
 
Obecnie w krajach rozwijających się 10% dzieci umiera przed ukończeniem piątego roku życia. Wartość ta zmniejszyła się w porównaniu z sytuacją piećdziesiąt lat temu, gdy umierało aż 28% takich dzieci.
 
Glód i wojny są przyczyną tylko 10% śmierci głodowych, mimo że właśnie o tych przyczynach słyszymy najczęściej. Większość smierci głodowych spowodowana jest chronicznym niedożywieniem. Wiele rodzin po prostu nie jest w stanie dostatecznie się wyżywić, co z kolei spowodowane jest ich skrajnym ubóstwem
 
Chroniczne niedożywienie jest także przyczyną wad wzroku, apatii czy zatrzymania wzrostu. W znacznym stopniu zwiększa ono też podatność na choroby. Ludzie ciężko niedożywieni nie są w stanie normalnie funkcjonować nawet na podstawowym poziomie.
 
Szacuje się, że okolo 800 milionów ludzi na świecie cierpi głód i niedożywienie. Każdego roku jedna setna z nich umiera z tego powodu.
 
Bardzo często wystarczy kilka prostych warunków, aby ludzie biedni mogli samodzielnie wytwarzać wystarczajacą dla siebie ilość pożywienia. Potrzebują oni między innymi dobrej jakośći nasion, odpowiednich narzędzi i dostępu do wody. Bardzo pomocne bywają też drobne usprawnienia techniki upraw i przechowywania żywności.
 
Wielu specjalistów do spraw głodu twierdzi, że najlepsza metodą zmniejszenia problemu głodu jest edukacja. Ludzie wykształceni maja duże szanse przerwania zaklętego kregu ubóstwa będącego podstawą klęski głodu.
 
 |  |  |  ŚREDNIO CO 3,6 SEKUNDY KTOŚ GINIE Z GŁODU | 
 
Najbogatsze 10% populacji zjada 90% zasobów żywnościowych. Efekt jest taki, że gdy każdego dnia tysiące ludzi umiera z głodu, w krajach rozwiniętych ludzie umierają na choroby wywołane przejedzeniem.
 
Olbrzymie ilości żywności marnowane są jako pasza tucznicza. Dieta jaką się stosuje wobec zwierząt przeznaczonych na rzeź przyczynia się do ich tuczu, jednak pokarm po przetrawieniu i wydaleniu nie nadaje się już do spożycia. Gdyby te same zwierzęta hodować w 'normalny' sposób, suma pokarmu roślinnego i zwierzęcego byłaby większa. To jednak byłaby nie na rękę przemysłowi rzeźniczemu, jak i firm posiadających tzw. fastfood'y.
 |