FAKTY NA TEMAT LASÓW DESZCZOWYCH W AMAZONII
- Lasy deszczowe reprezentuje 3,4 miliona mil kwadratowych tropikalnego lasu położonego wokół równika.
- Ląd równy połowie San Francisco zawiera 545 (!) gatunków ptaków.
- Łącznie na obszarach lasu tropikalnego występuje 845 gatunków ptaków i 10'000 różnych gatunków roślin.
- Na jednym hektarze może egzystować prawie 100 rodzajow drzew.
- "Amazońska misa" przechowuje dwie-trzecie z całego światowego zapasu słodkiej wody.
- Lasy deszczowe "kryją" w sobie jeszcze setki nie rozpoznanych nigdy przez człowieka gatunków zwierząt.
- Wielu nie poznanym gatunkom grozi wyginięcie bez szansy dla człowieka na ich zobaczenie.
- Lasy deszczowe "produkują" aż od 25% do 40% światowych leków farmaceutycznych.
- Trzy tysiące roślin ma antyrakowe właściwości, z czego 70% występuje tylko w lasach deszczowych.
|
KAŻDEJ SEKUNDY ZNIKAJĄ NIEMAL DWA AKRY LASÓW DESZCZOWYCH |
- Wiele firm swobodnie prowadzi handel drewnem pochodzącym z lasów deszczowych. Na szeroką skalę sprowadza na ten kontynent drewno z nielegalnego wyrębu Amazonii firma Amaplac utworzona przez malezyjskie przedsiębiorstwo wyrębu drzewa WTK. Zaopatruje ona m.in. Wielką Brytanię i Niemcy. Szereg działań na rzecz przerwania tego procederu prowadzi organizacja GreenPeace.
- Rząd Brazylii przyznaje, że 90% drewna pochodzącego z lasów Amazonii zostało pozyskanych w nielegalnym wyrębie.
- Problem znikających płuc Ziemi to nie tylko kwestia lasów Amazonii. Również w Kanadzie starożytne lasy ciągle maleją, a od dawna znany jest fakt, że Rosja nadmiernie eksploatuje lasy syberyjskie.
- Spore połacie lasów, w tym również lasów Amazonii są wycinane w celu utworzenia pastwisk dla zwierząt hodowlanych. Praktyki te stosują niektóre firmy i korporacje handlujące mięsem, bądź np. prowadzące sieci barów typu fastfood. Nieraz opłacalne dla nich okazuje się wypasanie właśnie na takim pastwisku i późniejszy transport mięsa na duże odległości.
- W obronie lasów deszczowych prowadzi konsekwentnie GreenPeace. Strona główna tej właśnie kampanii to: www.greenpeace.org/~forests/.
|
|
FAKTY NA TEMAT ŚWIATOWEGO GŁODU
- Okolo 24'000 ludzi umiera każdego dnia z głodu lub z przyczyn z nim związanych. Jest to mniej niż dziesieć lat temu, kiedy ta liczba wynosiła 35'000, i niż dwadzieścia lat temu, kiedy było to 41'000 osób. Trzy czwarte ofiar śmiertelnych to dzieci poniżej piątego roku życia.
- Obecnie w krajach rozwijających się 10% dzieci umiera przed ukończeniem piątego roku życia. Wartość ta zmniejszyła się w porównaniu z sytuacją piećdziesiąt lat temu, gdy umierało aż 28% takich dzieci.
- Glód i wojny są przyczyną tylko 10% śmierci głodowych, mimo że właśnie o tych przyczynach słyszymy najczęściej. Większość smierci głodowych spowodowana jest chronicznym niedożywieniem. Wiele rodzin po prostu nie jest w stanie dostatecznie się wyżywić, co z kolei spowodowane jest ich skrajnym ubóstwem
- Chroniczne niedożywienie jest także przyczyną wad wzroku, apatii czy zatrzymania wzrostu. W znacznym stopniu zwiększa ono też podatność na choroby. Ludzie ciężko niedożywieni nie są w stanie normalnie funkcjonować nawet na podstawowym poziomie.
- Szacuje się, że okolo 800 milionów ludzi na świecie cierpi głód i niedożywienie. Każdego roku jedna setna z nich umiera z tego powodu.
- Bardzo często wystarczy kilka prostych warunków, aby ludzie biedni mogli samodzielnie wytwarzać wystarczajacą dla siebie ilość pożywienia. Potrzebują oni między innymi dobrej jakośći nasion, odpowiednich narzędzi i dostępu do wody. Bardzo pomocne bywają też drobne usprawnienia techniki upraw i przechowywania żywności.
- Wielu specjalistów do spraw głodu twierdzi, że najlepsza metodą zmniejszenia problemu głodu jest edukacja. Ludzie wykształceni maja duże szanse przerwania zaklętego kregu ubóstwa będącego podstawą klęski głodu.
|
ŚREDNIO CO 3,6 SEKUNDY KTOŚ GINIE Z GŁODU |
- Najbogatsze 10% populacji zjada 90% zasobów żywnościowych. Efekt jest taki, że gdy każdego dnia tysiące ludzi umiera z głodu, w krajach rozwiniętych ludzie umierają na choroby wywołane przejedzeniem.
- Olbrzymie ilości żywności marnowane są jako pasza tucznicza. Dieta jaką się stosuje wobec zwierząt przeznaczonych na rzeź przyczynia się do ich tuczu, jednak pokarm po przetrawieniu i wydaleniu nie nadaje się już do spożycia. Gdyby te same zwierzęta hodować w 'normalny' sposób, suma pokarmu roślinnego i zwierzęcego byłaby większa. To jednak byłaby nie na rękę przemysłowi rzeźniczemu, jak i firm posiadających tzw. fastfood'y.
|